Introductie
Het onderwerp ongewenst/grensoverschrijdend gedrag in de sportsector komt in het nieuws. In het bestuur van ZPC Nederweert is hier over gesproken. Het bestuur voelt zich verantwoordelijk voor het realiseren van een prettig en veilig sportklimaat.
In deze bijlage zal een richtlijn opgesteld worden om ongewenst gedrag zo veel mogelijk te voorkomen en een richtlijn bij het constateren van ongewenst gedrag. Hoe ga je om in zo een situatie. Maak het bespreekbaar. Je hoopt als vereniging hier nooit mee in aanraking te komen
Wat versta je onder ongewenst/grensoverschrijdend gedrag: Bron NOC NSF
Met grensoverschrijdend gedrag bedoelen we omgangsvormen die door de persoon, die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren.
Grensoverschrijdend gedrag in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non verbale, digitale of fysieke zin, die:
– door de persoon, die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren
– als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten
– plaatsvindt onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het beoefenen van de sport waar de spelregels/reglementen niet in voorzien.
In het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige, of kwetsende situatie wordt gecreëerd, waaronder mede begrepen seksueel misbruik, discriminatie, pesten, mishandeling.
Wanneer we het hebben over grensoverschrijdend gedrag is de ervaring van de sporter leidend. Dit wil zeggen dat wanneer een sporter zegt ongewenst gedrag te ervaren deze uiting serieus genomen moet worden. Globaal gezien onderscheiden we de volgende gedragingen als grensoverschrijdend gedrag:
- Seksuele Intimidatie
Onder seksuele intimidatie wordt verstaan: enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd. Onder seksuele intimidatie, zoals vermeld in lid 1, zijn mede begrepen de in de artikelen 239 t/m 250 (Titel XIV: Misdrijven tegen de zeden) van het Wetboek van Strafrecht strafbaar gestelde feiten. (bron: blauwdruk SI)
Cijfers en feiten: Op het gebied van seksuele intimidatie zijn inmiddels vele bonden actief en er zijn veel preventieve en repressieve instrumenten in de sport. De precieze aantallen incidenten van seksuele intimidatie in de sport zijn niet bekend. Bij de telefonische Hulplijn van NOC*NSF (per 20 mei 2014 het Vertrouwenspunt Sport) worden jaarlijks tussen de 80-100 meldingen van seksuele intimidatie geregistreerd. Dit is zeker niet een goede weergave van het werkelijk aantal incidenten, dat ligt zeker hoger. Meldingen van seksuele intimidatie gaan jaarlijks vanuit gemiddeld 20 verschillende takken van sport. In 70 procent van de meldingen is het slachtoffer een vrouw, in 30 procent een man. De aard van de meldingen varieert van verbale intimidatie en niet-functionele of ongewilde aanrakingen tot aanranding, verkrachting en langdurig seksueel misbruik. Een derde van alle meldingen bestaan uit deze laatste drie categorieën. Van deze slachtoffers is 95 procent jonger dan 20 jaar en 60 procent zelfs jonger dan 16 jaar. In bijna alle gevallen van seksuele intimidatie bij vrouwen/meisjes en mannen/jongens wordt een mannelijke begeleider beschuldigd.
- Pesten
Pesten betreft alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel/herhalend karakter waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe te brengen, waarbij de andere persoon zich niet kan verdedigen tegen dit gedrag. Relatief nieuwe manier van pesten is het digitaal pesten.
- Bedreigen
Pesten, discriminatie en/of belediging wordt bedreigen wanneer de andere persoon er bang van wordt en het een gevoel van onveiligheid veroorzaakt. In tegenstelling tot pesten is bedreiging wél strafbaar. Aan bedreiging hoeft niet altijd stelselmatig pesten, discriminatie of belediging vooraf te gaan. (op basis van NJI, kindertelefoon & meldknop.nl, arboportaal.nl)
- Discriminatie
Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Er zijn 11 gronden van discriminatie: leeftijd, seksuele gerichtheid, godsdienst en levensovertuiging, etniciteit, geslacht (gender), nationaliteit, handicap of chronische ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, soort contract, arbeidsduur. (bron: www.discriminatie.nl, movisie)
- Mishandeling
Mishandeling is het buiten de spel- en/of wedstrijdsituatie gebruiken van niet functioneel fysiek of psychisch geweld (zoals mishandeling, slaan van, trappen van, het geven van een kniestoot, het toedienen van een kopstoot, het geven van een elleboogstoot, etc.) dan wel het zeer ernstig bedreigen met concreet fysiek en psychisch gewelddadig handelen. (O.b.v. KNVB, arboportaal)
- Belediging
Belediging kan verbaal, via gezichtsuitdrukking of met gebaren plaatsvinden (bedoeld & onbedoeld). Het wordt ernstige belediging als het gaat om het opzettelijk aanranden van iemands eer of goede naam, op beledigende wijze, onafhankelijk van de juistheid van de betichting. Belediging van een ambtenaar in functie is strafbaar en ook als het slachtoffer een klacht indient. (bron: op basis van juridisch woordenboek, wiki)
Voor wie is het bedoeld?
Voor ieder lid binnen de vereniging van ZPC Nederweert.
Wat willen we bereiken.
We willen een goede sfeer binnen onze vereniging, waar iedereen met plezier en een veilig gevoel naar toe gaat. Iedereen wil zich graag op z´n gemak voelen binnen onze vereniging. Hier streven we naar. Hierin is een belangrijkpunt om ongewenst/grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. In deze bijlage lees je straks meer over hoe we dit willen bereiken.
Verenigingsregels
- Kleed je om in een kleedhok of je kiest er zelf voor om in het gezamenlijke mannen of vrouwen kleedhok je om te kleden. Omkleden buiten een omkleedruimte is niet Volwassen mogen niet bij de kinderen zich omkleden.
- Al je waardevolle spullen berg je op in een kluisje.
- We komen zwemmen om te trainen, kletsen doen we eventueel voor en na de training. Als je mee wilt doen aan de training, zwem je de opdrachten zoals de trainer ze opgeeft. De goede slag, de goede snelheid en niet te veel en te weinig rust. Je stopt pas als de training er helemaal op zit, we zwemmen de hele baan en maken elk keerpunt!
- Ga voor de training naar het toilet en douche even. Zowel voor als na de training blijven we niet onnodig lang onder de douches staan. Ook andere verenigingen willen van de douches en omkleedruimtes gebruik maken.
- De allerbelangrijkste regel echter die geldt binnen de hele vereniging: Heb respect voor elkaar, voor de trainers en alle vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor jou.
- Je draagt op het zwembad gepaste kleding.
- Trainers dragen het vereniging shirt
- Wanneer we met elkaar communiceren doen we dit met begrip, respect en op een normale manier. Wanneer dit niet gebeurt mag 1 van de partijen het gesprek beëindigen.
Gedragsregels sportbegeleiders opgesteld door NOC NSF
- De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt.
- De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
- De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
- Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
- De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
- De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
- De begeleider zal tijdens training(stages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
- De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
- De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
( bron www.watisjouwgrens.nl)
Wat als het gedrag wordt overschreden.
- Geef zelf bij de persoon aan die jij vindt dat hij/zij ongewenst gedrag vertoont dat je dit niet gepast vindt/ hier niet van gediend bent.
- Wanneer je hiermee niet voldoende bereikt . Neem contact op met de vertrouwenspersoon binnen onze vereniging.
- Er zal contact zijn met de persoon die de melding doet en het contactpersoon. Er zal worden gekeken naar een oplossing . Laat de melder duidelijk vertellen wat hij verwacht van het gesprek. Dit gesprek vindt in een aparte ruimte plaats. Deze kan gehuurd worden bij de Laco
- Er moet na gegaan worden of er getuigen zijn.
- Gesprek zal volgen met diegene die grensoverschrijdend gedrag vertoont door de vertrouwenspersoon evt. met de melder.
- Melding bestuur alleen bij voorzitter.
- melding Laco, politie, knzb
Wat is je bevoegdheid en wie beoordeelt het gedrag.
- Alle kaderleden/ bestuur hebben een VOG verklaring binnen onze vereniging.
- Iedere melding moet serieus genomen worden. Wat voor de één grensoverschrijdend gedrag is hoeft niet voor iedereen het zelfde te zijn. Ieder heeft z’n eigen grens.
- De vereniging stelt een vertrouwenspersoon aan.
- Wanneer er tussen de vertrouwenspersoon, de melder en diegene die mogelijk grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond, geen oplossing gevonden kan worden zal dit bij de Laco, evt. politie en de knzb gemeld worden.
- De voorzitter van onze vereniging zal hierbij betrokken worden. Het overige bestuur word in eerste instantie niet ingelicht.
- In overleg met de Laco zullen vervolg stappen worden onder nomen.
- info watisjouwgrens.nl site noc nsf.
Risico analyseis uitgevoerd en is bekend bij het bestuur van ZPC
Contact personen ZPC Nederweert
Vertrouwenspersoon@zpcnederweert.nl
Voor meer info: klik hier
Contact personen KNZB
Jorina Vergeer Office manager Tel: 030 751 3228 jorina.vergeer@knzb.nl
Petra van den Hoek Assistent Manager Servicedesk Tel: 030 751 3205 petra.van.den.hoek@knzb.nl